A könnyező házigomba irtása!

Meg lehet szabadulni a könnyező házigombától? Igen, ha szakemberre bízza az irtást! Csak egy rutinos, kivitelezési tapasztalattal is rendelkező faanyagvédelmi szakember képes arra, hogy felismerje a farontó gombát és meghatározza kiterjedését.

Lepényszerűen elterülő termőtest a mennyezeten

Ha hirtelen felindulásból Ön házilag vág bele az irtásba, vagy nem megfelelő szakembert választ, azzal csak a gomba malmára hajtja a vizet, ami pedig majd a pénztárcájának fog fájni.

A túl kevés vagy túl sok bontás épp úgy a költségek emelkedésével járhat. És ha nem elég alapos az irtás, már egy gyűszűnyi otthagyott gombától is visszafertőződhet a terület.

Ne legyenek illúziói: a gomba nem adja magát könnyen.

Míg minden más gomba magas nedvességigényű, a könnyező házigomba a kezdeti nedvesedés után már teljesen száraz közegben is jól érzi magát. Szívós jószág, nemcsak a faszerkezeten, de a téglán, betonon és szinte bármilyen épületszerkezeten képes áthatolni.

Ismerje meg, hogyan irtjuk ki mi a könnyező házigombát!

 1. Az első lépés, hogy felderítjük, honnan indul ki a gombafertőzés, merre található a kiindulási pont. Ha ez megvan, azzal megtaláltuk az irtás fő célpontját.
 2. Következik a fertőzés behatárolása, amikor is feltérképezzük, hogy a fertőzés merre terjedt szét az épületben. (Ez az a pont, ahol egy laikus vagy egy kevésbé képzett szakember hiányos tudásán máris félrecsúszhat az irtás sikere!) Egyszerűnek tűnik, mégsem az. Ha túl sokat bontunk, a helyreállítás költségei nőnek meg, ha túl keveset, akkor pedig néhány év múlva kezdődik minden elölről. Műemlék épületek gombamentesítésénél ez különösen érzékeny pont.
 3. Úgynevezett biztonsági sávokat jelölünk ki, melyek azt a területet jelzik, ahol a fertőzött területtől 80-100 cm-re már nem található gombafonal. Ez kellő tapasztalat nélkül nem megy. Aki már szinte húsz éve ezzel foglalkozik tudja, hogy a lehető leg elképzelhetetlenebb helyeken is megbújhat a gomba. Még mi is sokszor meglepődünk, hogy lehet, hogy majdnem elmentünk a fertőzési gócok mellett.
 4. Miután megtaláltuk, hogy honnan eredt a fertőzés és meddig terjed ki, az épület többi részét meg kell óvnunk a gombától. Erre többféle módszer is van: taposótálca, ideiglenes vegyszeres védelem, a bútorok letakarása, fertőtlenítése. Sokan azt hiszik, hogy a gombamentesítéshez csak vegyszert kell venni és azzal jól bepriccelni, vagy belocsolni a házat. Sokan az ilyen kísérletezés után keresnek fel minket. Nem elég, hogy sok pénzt kidobtak az ablakon drága vegyszerekre, a fertőzés sem ált meg. Sőt, ott is előjött ahol eddig nem volt.
 5. Jöhet a bontás! A tulajdonosok ettől tartanak leginkább: a fertőzött részről minden szerkezeti elemet el kell távolítani, ki kell vágni. Aggódni nem érdemes: figyelembe vesszük a statikát és az esetleges műemlékvédelmi szempontokat. Mindig csak annyit bontunk, ami feltétlenül szükséges, mivel gondolunk a helyreállítás költségeire is. Mivel rendelkezünk kellő kivitelezési tapasztalattal is, már a bontás során tanácsokat adhatunk a helyreállítással kapcsolatban, hiszen csak így biztosítható épülete gombamentessége.
 6. Mi történik az eltávolított, fertőzött faanyaggal? Röviden és tömören: biztonságosan, maradéktalanul el kell tüntetni. A fertőzött törmeléket és faanyagot helyben fertőtleníthetjük, így már nyugodtan elszállítható. Az eltüntetést azonban szó szerint értjük. A gombafertőzött faanyag megsemmisítésének pontos szabályai, kijelölt helyszínei vannak, a faanyagot tilos bármire is felhasználni (újra beépíteni, tüzelőként felhasználni, raktározni stb.) Még a kibontott ép téglát is meg kell semmisíteni, összetörni, nehogy újra falba kerüljön.
 7. A következő lépés a hőkezelés. Az érintett területen szükség esetén leverjük a vakolatot, eltávolítjuk a gombaszövedékeket. Jöhet a hőkezelés, minimum 15 percig négyzetméterenként. A tűzvédelemnek pontos szabályai vannak. Speciális mikrohullámú berendezésünkkel még a falból is ki tudjuk sütni a gombát. A hőkezelt felületet egy speciális gombaölő védőszerrel fertőtlenítjük. Egy-egy munkafázis kihagyása, vagy elnagyolása is végzetes következménye járhat.
 8. És csak ezután jön a vegyszeres irtás. A hőkezelt, de még fertőzött felületnek szüksége lehet még egy további gombaölőszerre, ilyenkor a vegyszereket a lehetőségek szerint a falba injektáljuk. Ez az egyik legfontosabb művelet, de önmagában mégsem oldja meg a problémát. A gyakorlott gombamentesítő szakember tudja, mit, hol, hogy és meddig lehet fúrni. Láttunk már födémet leszakadni szakszerűtlen gombamentesítés miatt.
 9. Az utolsó lépés maga a helyreállítás, melyhez örömmel adunk szakszerű kivitelezési tanácsokat, hogy a gombamentesség még sokáig megmaradjon. Igény esetén akár mi is elvégezzük azt, vagy segítünk hozzá olyan megbízható szakembert találni akire mi is rá mernénk bízni a házunkat.

A gombamentesítés során mindvégig ügyelünk a biztonságra: legyen szó a tűzvédelmi szempontokra vagy a bontás biztonságosságára. Ön mindenről pontos tájékoztatást kap, tudni fogja, milyen vegyszereket használtunk, vagy hogy mikor kezdődhet az újjáépítés.

Műemléképületek esetén folyamatos faanyagvédelmi szakértői, műemléki épületdiagnosztikai felügyeletet biztosítunk, hogy minden beavatkozás pontosan dokumentálható legyen és hogy a szakhatóságok is mindennel meg legyenek elégedve.

Kiegészítő mikrohullámú faanyagvédelem – először nálunk Magyarországon!

Bár a hagyományos gombairtási eljárásokat nem helyettesíti a mikrohullám, de igen jól kiegészíti, mert olyan mélyen fertőzött falazatokat is tudunk vele kezelni, amelyeket másképp, azaz a befúrásos eljárással nem. (Ilyen például a lyukacsos téglafal, kőfal, vályogfal, boronafal, stb.)

Bár a hagyományos gombairtási eljárásokat nem helyettesíti a mikrohullám, de igen jól kiegészíti, mert olyan mélyen fertőzött falazatokat is tudunk vele kezelni, amelyeket másképp, azaz a befúrásos eljárással nem. (Ilyen például a lyukacsos téglafal, kőfal, vályogfal, boronafal, stb.)

Figyelem: a mikrohullám magát az elkorhadt faanyagot nem menti meg, de sterilizálásra remek megoldás, ráadásul az átnedvesedett falazat kiszárításában is nagy hasznunkra van.

Hogyan működik? A farontó gombák (és más rovarok) 50 fok fölött viszonylag rövid időn belül elpusztulnak. Speciális, erre a célra kifejlesztett mikrohullámú berendezéssel hevítjük fel a falban, a fában és így a gombafonalakban található nedvességet. Ez a hőkezelés a falazat és a faanyagok belsejében akár roncsolás mentesen is képes elpusztítani a gombát, és ezzel együtt meggyorsítja a falazat kiszáradását.

Bízza ránk a könnyező házigomba irtását!

Ha gyanúja támadt, ne habozzon, keressen bennünket!

Nem ritkán évekig tartó várakozás, eredménytelen próbálkozás után fordul faanyagvédelmi szakértőhöz a kétségbeesett épülettulajdonos – ilyenkor értelemszerűen már sokkal súlyosabb lehet a fertőzés.

Figyelem: a mikrohullám magát az elkorhadt faanyagot nem menti meg, de sterilizálásra remek megoldás, ráadásul az átnedvesedett falazat kiszárításában is nagy hasznunkra van.

Ne próbálkozzon házi módszerekkel. A különböző házi fertőtlenítő- vagy tisztítószerek tüneti kezelést jelentenek, a gomba újra meg újra előbújik a repedésekből, ott növeszt termőtestet, ahol nem látjuk, nem gondoljuk. Szakszerűtlen lekapargatással félmunkát végzünk (mert csak a termőtestet távolítjuk el). Végül mi magunk járulunk hozzá a gomba terjedéséhez, hiszen ezután a gomba új erőre kap. A meggondolatlanul megválasztott vegyszerekkel, gyomirtókkal pedig önmagunkat vagy környezetünket veszélyeztetjük.

Nem lehet elégszer ismételni: a könnyező házigomba felismerése faanyagvédelmi szakértő nélkül szinte lehetetlen.

Miért érdemes bennünket választani?

 1. Több mint 15 év szakmai tapasztalattal rendelkezünk a faanyagvédelem terén, szakértelmünket neves épületek szakértőitől és kivitelezőktől származó vélemények is tanúsítják. Rólunk és referenciáinkról itt olvashat bővebben.
 2. A legkedvezőbb árra törekszünk a piacon. A gombamentesítés ára mindig az adott projekttől függ: a fertőzés kiterjedésétől, az épület nagyságától, a fertőzött szerkezetek típusától. Az viszont már a faanyagvédelmi szakértő dolga, hogyan ebből a lehető legjobbat hozza ki. Mi arra törekszünk, hogy a legkedvezőbb áron, de a leghatékonyabban irtsuk a könnyező házigombát, ezért merünk minden munkánkra hosszú távú garanciát vállalni. Olyan munkával, ahol a garancia vállalás nem igény (mert volt ilyen megbízói kérés is) kérjük ne is keressenek! Vagy szakszerűen gomba mentesítünk, vagy sehogy.
 3. Budapesten ingyenes helyszíni tanácsadást biztosítunk. A munka előkészítése így igazán felgyorsulhat.
 4. Országosan, vagy akár külföldön is vállalunk gombairtást – a könnyező házigomba nem ismer határokat (így hát, ami az országhatárt illeti, mi sem).

 5. A helyreállításban is kérheti tanácsunkat. A gombamentesítést követő helyreállításhoz értékes kivitelezési tanácsokat kap tőlünk, sőt, akár a kivitelezésben is segítünk.

Mennyi időbe telik a gomba kiirtása? Ez megint csak nem könnyű kérdés. 2-3 naptól akár 2-3 hónap is lehet. Persze ez utóbbi főként nagyobb méretű épületeknél, műemlékrekonstrukcióknál gyakori. Magánházak, társasházak esetén általában 1-2 hét alatt el tudjuk végezni a gombamentesítést.

Folyamatban lévő munkáinkat figyelembe véve általában 1 hónapos várakozási idővel vállaljuk a gombamentesítést.

Az elvégzett könnyező házigomba mentesítési munkáinkra átfogó, akár 10 év garanciát vállalunk.

Mobirise

Elérhetőség

+36 20 319 94 52
konnyezohazigomba@gmail.com

Címünk:


Budapest


© Copyright 2019 konnyezohazigomba.hu - All Rights Reserved - By Webshopbirodalom KFT