Mi a könnyező házigomba?

Sokan csak az általa okozott pusztítással találkoznak először, és később ébrednek rá, hogy mit is láttak. Tudjon meg többet az épületek faanyagainak legveszélyesebb károsítójáról, a könnyező házigombáról!

könnyező házigomba

A könnyező házigomba latin neve Serpula lacrymans, a serpula „kúszót”, a lacrymans pedig „könnyezőt” jelent. A faj a bazídiumos gombák törzsébe (Basidiomycota), azon belül a Boletales rendbe és a Serpulaceae családba tartozik – írja róla a Wikipédia. A bazídiumok a gombák szaporító szervei a gombafonalak végein, ezek termelik a spórákat

A mikológiai (gombatani) részleteknél azonban bizonyára jobban érdekli Önt, hogy miért is olyan veszélyes a könnyező házigomba.

Előtte azonban még egy fontos kérdést tisztázunk: tényleg könnyezik a gomba?

Tulajdonképpen igen! A gomba a faanyag korhasztása során vízcseppeket választ ki, ami esetenként tényleg úgy néz ki, mintha könnyezne, innen is kapta a nevét. A kiválasztott víznek köszönhetően a gomba a száraz fában is életképes marad.

A könnyező házigomba a fa gyors korhadásának fő felelőse

A könnyező házigomba a faanyagok száraz, barna korhadását okozza. Jellegzetessége hogy a magtámadott faanyag rövid időn belül nagyobb kockákra esve elkorhad, elporlad. A farontó gombák között a leg veszélyesebb, nemcsak a faanyagokat károsíthatja, hanem mindent, ami cellulózt tartalmaz: iratokat, könyveket, textilt, vásznat, hőszigetelő anyagokat. A gomba fonalai friss faanyagot keresve több méter távolságra képesek elkúszni, falakon átnőve, csatornák mentén, vakolatok, burkolatok alatt, szinte hónapokig észrevétlenül terjedve szövi át a házat.

A legváltozatosabb helyszíneken okozhat károkat: lakásban épp úgy, mint ipari épületben, irodaházban, raktárban vagy múzeumban. Gyakorlatilag mindenhol, pincétől padlásig. A könnyező házigomba a fafödémek életveszélyes leszakadásának egyik fő felelőse.

Miért támadja meg a könnyező házigomba a fát?

A gombának alapvetően semmi problémája az Ön fa tetőszerkezetével, nyílászáróival vagy bútoraival. Ellenben saját biológiai parancsát követve mindenáron terjeszkedni, szaporodni és táplálkozni szeretne. Ehhez ideális környezetet jelent számára minden olyan (többnyire zárt, sötét, szellőzetlen) hely, ahol kellő kezdeti nedvesség és megfelelő hőmérséklet áll rendelkezésre.

Már csak tápanyagra van szükség: és itt jön képbe a faanyag és annak szilárdságát adó cellulóz, mely könnyű préda szám. A gomba fonalai tápanyag után kutatva tégla és betonfalakat is átszőnek, a kéménykürtőkben, a szigetelések és falburkolatok alatt, kábelcsatornákban méterekre is elkúsznak – akár néhány hét alatt is.

Mit fertőzhet meg a könnyező házigomba?

Ha az adott belső térben, helyiségben hiányzik vagy rossz a szellőztetés, nyirkos a levegő, hibás az épületszigetelés, csőtörés, beázás történt, esetleg eleve védőkezeletlen, nedves faanyag található, vagy már fertőzött anyagot építettek be, akkor szinte bármit érhet gombafertőzés.

Nem számít, hogy magán- vagy társasházról, irodaházról, ipari vagy műemléki épületről van szó, a fakárosító gomba könnyedén megfertőz bármit:

  1. fából készült tető- és födémszerkezeteket,
  2. fa nyílászárókat, azaz az ajtókat és az ablakokat,
  3. a pincétől a padlásig tényleg bármit, ami részben vagy egészben fából (illetve cellulózból) készült: padlóburkolatot, tapétát, bútorokat, lambériát, műtárgyakat.

A megelőzés nem lehetetlen, de ha már egy helyen már megjelent a fertőzés Ön sajnos nem lehet benne biztos, hol üti még fel a fejét a gomba az épületben. Mind szétszórt spóráival, mind szertekúszó gombafonalaival képes tovább fertőzni. Ha még nem fertőzött a terület, akkor azzal nagyon sokat tehet, ha alaposan és rendszeresen szellőzteti a pincéket és nem tárol vagy épít be korhadt, bontott, nedves faanyagot. Van azonban, hogy mindez kevés.

A könnyező házigomba spórái még az épület kiszáradása után is életben maradhatnak, a gombamentesítés halogatása pedig az irtási költségek megnövekedéséhez vezet.

Magától nem tűnik el: célzott gombamentesítés kell

Ha a könnyező házigomba befészkeli magát valahová és menthetetlenül elszaporodik, az érintett födémeket, szerkezeti elemeket, nyílászárókat és egyebeket végül cserélni kell, ez tetemes anyagi veszteséghez vezethet. Sajnos a könnyező házigomba által okozott károkat a biztosítók sem térítik meg?

Szembe kell nézni vele: a gomba magától nem fog maradéktalanul eltűnni.

Az egyetlen megoldás az, ha könnyezőházigomba-fertőzés gyanúja esetén mielőbb hozzáértő faanyagvédelmi szakértő segítségét kéri, és hosszú távra megszabadul a gombától.

Mobirise

Elérhetőség

+36 20 319 94 52
konnyezohazigomba@gmail.com

Címünk:


Budapest


© Copyright 2019 konnyezohazigomba.hu - All Rights Reserved - By Webshopbirodalom KFT